Održana je u četvrtak 3. kolovoza s početkom u 12 sati u Maloj vijećnici Grada Raba konferencija za medije povodom završetka projekta “Zaželi, program zapošljavanja žena – faza III” kojega je na području otoka Raba provelo Gradsko društvo Crvenog križa Rab.

Na predstavljanju uspješno završenog projekta uz domaćine gradonačelnika Grada Raba Nikolu Grgurića, načelnika Općine Lopar Zdenka Jakuca, ravnateljicu Tanju Rizner i djelatnike GDCK Rab te gerontodomaćice, sudjelovali su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Crikvenica – Podružnica Rab Martina Maškarin i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Rijeka Željko Marković.

– “Projekt Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III, financiran je iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom trajanju od 8 mjeseci, unutar kojih su zaposlene žene radile najviše 6 mjeseci. Predviđena je alokacija od 26,5 milijuna eura za zapošljavanje oko 4.000 žena za poslove potpore, podrške i brige za oko 24.000 starijih i nemoćnih osoba. Od toga je na otoku Rabu zaposleno 9 žena koje su radile s 94 korisnika te je projekt financiran s 59.056,34 eura” – rekla je ravnateljica GDCK Rab Tanja Rizner.

Ovaj projekt je ostvario višestruke ciljeve, uključene su teže zapošljive, odnosno ranjive skupine žena na tržište rada i doprinijelo se prevenciji prerane institucionalizacije te se utjecalo na poboljšanje kvalitete života osoba u starijoj životnoj dobi i/ili nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu u njihovu kućanstvu. Unutar projekta zaposlen je tim od devet gerontodomaćica koje su pružale konkretnu i značajnu podršku za 94 korisnika tijekom šest mjeseci. Prosječan broj korisnika na skrbi jedne gerontodomaćice je bio 10 što premašuje prosjek unutar predviđanja cjelokupnog projekta. U šest mjeseci, odnosno 124 radna dana, pruženo je 7.900 sati usluga pomoći u kući uz podjelu 253 paketa higijenskih potrepština za kućanstvo.

Unutar projekta zaposlen je tim od devet gerontodomaćica koje su pružale konkretnu i značajnu podršku za 94 korisnika tijekom šest mjeseci. U tih šest mjeseci, odnosno 124 radna dana, pruženo je 7.900 sati usluga pomoći u kući uz podjelu 253 paketa higijenskih potrepština za kućanstvo.

Ova inicijativa bila je ključna za promicanje samostalnosti i dostojanstva korisnika, čime je značajno doprinijela povećanju kvalitete života uključenih osoba. Ovim projektom nije samo osigurana kvalitetna briga za starije i nemoćne osobe, već je i stvorena mogućnost za socijalnu inkluziju i povećanje kvalitete života lokalne zajednice na otoku Rabu. Rezultati projekta pokazali su važnost suradnje, razumijevanja i požrtvovnosti koje su iskazale gerontodomaćice u svom svakodnevnom radu.

– “Zahvaljujemo našim partnerima, Gradu Rabu, Općini Lopar, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ispostavi Rijeka i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područnom uredu Crikvenica na suradnji i otvorenoj mogućnosti da se ovakav projekt ostvari. Naša zajednička suradnja ne staje s istekom projekta jer novi projekti slijede sa zajedničkim ciljevima odgovaranja na potrebe zajednice. Svjesni brzih promjena u društvu, vjerujemo da možemo zajedničkim proaktivnim djelovanjem omogućiti usluge i podršku u zajednici koje će biti značajne osnove za povećanje kvalitete života svih stanovnika otoka Raba”, poručilla je Rizner.

Ispred Centra za socijalnu skrb Crikvenica – Podružnica Rab obratila se Martina Maškarin koja je zahvalila Gradskom društvu Crvenog križa Rab i gerontodomaćicama što su njihovim korisnicima život učinili kvalitetnijim, što su im pružili pomoć u domaćinstvu te dali prijeko potrebnu podršku.

– “Puno naših korisnika je bilo uključeno u sklopu Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a to znači razliku da li će ostati kod kuće ili će morati biti prisiljeni otići izvan doma na smještaj.”

Željko Marković obratio se u ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Rijeka upoznavši prisutne s počecima programa “Zaželi” koji je krenuo 2016. godine u okviru mjere “Javni rad”, no koja je najviše mogla trajati do 6 mjeseci. Tada se prepoznalo da 6 mjeseci nije dovoljno za ovakav oblik programa tako da se program izuzeo iz mjere te je 2017. godine krenuo kao zaseban program s početnim budžetom od 500 milijuna kuna na razini RH. U provedbi programa taj iznos je narastao u realokacijama na skoro milijardu kuna tada. U 7 godina postojanja, prema riječima Markovića, program je dokazao održivost. Osim pomoći starijim osobama benefit ovog programa je što se na tržište rada vraćaju dugotrajno nezaposlene žene, a to znači da program nosi dvostruku korist.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Lopar Zdenko Jakuc koji je rekao da kao društvo s ovim projektom vrijedimo više te kako se pokazalo da su nam osobe treće životne dobi važne odnosno da njihova kvaliteta života ne smije biti zanemarena. Načelnik se nada da će program nastaviti s radom kroz naredne faze te da će i dalje kroz partnerstvo ili bilo koji drugi način podržavati ovaj program.

Iva Maračić-Faflja u projektu je sudjelovala u svojstvu gerontodomaćice kazavši da je ovo bilo pozitivno, ali zahtjevno iskustvo.

– “Dolaskom u dom korisnika nakon razgovora, a ponekad i kave, započinje se s kućanskim poslovima, čišćenjem, održavanjem higijene kućanstva, nabavke hrane, namirnica i lijekova kao i šetnje s korisnicima programa. Oni su sami, djeca i obitelj im rade, a mi smo njima prijeko potrebni. Razgovor im puno znači. Najljepši dio ovog posla je upoznavanje i ulazak u njihovu privatnost, život i potrebe, a najtužniji trenutak rastanak i spoznaja da se više nećemo vidjeti u ovom poslu.”

Gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić na samom je početku zahvalio gerontodomaćicama i svim institucijama koje su sudjelovale u realizaciji projekta “Zaželi”, kojim se osim zapošljavanja ranjivih skupina u društvu ujedno pokazala i briga za starije i nemoćne osobe. Njegovom uspješnom provedbom i okončanjem posljedično se podiže kvaliteta života u lokalnoj zajednici. Uspješnim završetkom Doma za starije osobe te izmještanjem Gradskog društva Crvenog križa Rab na novu lokaciju željelo se stvoriti jedan centar koji će u okviru svojih djelatnosti, a dijelom i kompatibilnih, brinuti o ljudima treće životne dobi.

Gradonačelnik Grgurić istaknuo je vrlo izglednu mogućnost za otvaranje tzv. dnevnog boravka u okviru Doma za starije gdje će potencijalni korisnici moći aktivno sudjelovati u osmišljenim cjelodnevnim programima.

– “Gradsko društvo Crvenog križa Rab i Dom za starije osobe uz Grad i Općinu”, nadodaje gradonačelnik, “definitivno trebaju i vodit će brigu o našim sugrađanima treće životne dobi. Vjerujem da ćemo postati zajednica, sredina, otok koji će pokazati ljudima koji su cijeli svoj život radili da se netko o njima brine. Osim brige za starije osobe stvaramo širi koncept koji zaokružuje brigu o našim ljudima od rođenja sve do početka treće životne dobi.”

Na samom kraju Grgurić se još jednom zahvalio učesnicima projekta na trudu i angažmanu kojega su utkali u hvalevrijedan projekt “Zaželi”.

Nakon završne konferencije u Maloj vijećnici druženje se nastavilo uz domjenak u Conte Neru.

Foto: Ante Matijević i GDCK Rab

Autor: Ante Matijević
Skip to content