“Srcem protiv barijera”

Posljednja subota u mjesecu kolovozu tradicionalno je rezervirana za međunarodni plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“, popularniji pod nazivom „Krešin maraton“, nazvan po njegovom pokretaču i ujedno dobrom duhu maratona, književniku i novinaru, logoterapeutu, Zagrepčaninu kojeg smatramo Rabljaninom, ali prije svega istaknutom borcu za prava osoba s invaliditetom, Krešimiru Butkoviću.

Vođen Krešinim entuzijazmom i upornošću u namjeri da se skrene pažnja na glavne zapreke za socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, ovaj se plivački maraton održao 2021. godine u svom 11. uzastupnom izdanju, a sujedlovalo je oko 300 sudionika. Jedan od glavnih organizatora ovog maratona humanitarnog karaktera je i Gradsko društvo Crvenog križa Raba sa prvenstvenom zadaćom osiguranja maratona pri čemu smo angažirali Službu spašavanja života na vodi.

“Crveni križ u plavom okviru”

Hrvatski Crveni križ organizira akciju čišćenja podmorja „Crveni križ u plavom okviru” kojom se u travnju obilježava Dan planeta Zemlje, a GDCK Rab redovito sudjeluje u ovakvim akcijama.
Tijekom 2021. nastavili smo provedbu ovog projekta kojemu je cilj razvijanje pozitivnih navika očuvanja okoliša i postupanja s otpadom.
U suradnji sa Mjesnim odborima Banjol i Barbat, Turističkom zajednicom Lopar, komunalnim poduzećem Vrutak, udrugom Komin i ronilačkim klubom Amfora održane su eko akcije čišćenja podmorja i priobalja na područjima Grada Raba i Općine Lopar.
Nastaviti ćemo s fizičkim čišćenjima podmorja, okoliša te edukacijama o potrebi očuvanja mora i kopna, kao i o sigurnom i odgovornom ponašanju na moru.

Sigurnije škole i vrtići”

Cilj projekta “Sigurnije škole i vrtići” je poboljšati znanja i ojačati kompetencije učenika u osnovnim školama i djece u vrtićima te njihovih učitelja i odgojitelja za teme pripreme za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u školama i vrtićima. Dječji vrtić „Pahuljica” na Rabu od pedagoške godine 2019./2020. ponosni je vlasnik certifikata „Naš vrtić je siguran!”.
Certifikat je stigao kao rezultat uspješne suradnje GDCK Rab i Vrtića te kontinuiranog rada i sudjelovanja u Erasmus+ projektu u suradnji s nacionalnim društvima Crvenog križa Austrije, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije pod nazivom “Sigurnije škole i vrtići”. U okviru projekta provodile su se razne aktivnosti iz područja prve pomoći i pripreme za izvanredne situacije. GDCK Rab i Klub mladih GDCK Rab održali su radionice pružanja prve pomoći za odgojitelje i djecu.
Skip to content